Wat is bekkenfysiotherapie?
Bekkenfysiotherapie is één van de behandelmogelijkheden bij patiënten met klachten in het bekken en/of de bekkenbodem, naast medicamenteuze en chirurgische interventies.
De geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft gemiddeld een 3-jarige opleiding gevolgd (post-HBO), om zich te specialiseren in klachten aan het bekken, de buik, de lage rug en/of bekkenbodem bij mannen en vrouwen.
Bekkenfysiotherapie is een laagdrempelige voorziening in het behandelen van deze problematiek en is opgenomen in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie met een eigen beroepsvereniging, de NVFB.
Klachten aan het bekken en/of lage rug kunnen van invloed zijn op het functioneren van de bekkenbodem. Andersom kan een minder goed functioneren van de bekkenbodem klachten geven aan het bekken en/of lage rug.
De bekkenbodem heeft een nauwe relatie met organen in de onderbuik. Bij niet goed functioneren van de bekkenbodem, kunnen klachten ontstaan op het gebied van urologie, gastro-enterologie, gynaecologie en seksuologie.
Wanneer bekkenfysiotherapie?
- Incontinentie voor urine
- fecale incontinentie
- urgeklachten
- obstipatie
- verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder en darmen
- seksuele problematiek, gerelateerd aan de bekkenbodem
- zwangerschapsgerelateerde klachten (bekkenpijn en lage rug klachten)
- pre en/of postoperatief bij operaties in de onderbuik/bekken (gynaecologisch, urologisch, colorectaal)
- pijnklachten in de onderbuik en/of bekkenbodem
- preventief: bij gezonde zwangeren (gericht op preventie van bekkenpijn en bekkenbodemdisfuncties)
De behandeling van bekkenfysiotherapie
Na een uitgebreide anamnese, specifiek gericht op urologie, gastro-enterologie, gynaecologie en seksuologie, wordt een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek gedaan naar het functioneren van bekken en lage rug.
Zo nodig vindt bij een bekkenbodemdisfunctie een tweede of latere behandeling inwendig diagnostisch onderzoek plaats (via de vagina of anus) om de functies van de bekkenbodem te evalueren.
Behandeling bestaat uit het geven van specifieke klachtgerelateerde adviezen en voorlichting, bijvoorbeeld met betrekking tot voeding, drinkgewoonten en toiletgedrag.
Oefentherapie is gericht op het verbeteren van verstoorde functies van houding en beweging (bijvoorbeeld mobiliteit en stabiliteit van lage rug, bekken en functies van de bekkenbodem).
Inwendige behandeling ter verbetering van het functioneren van de bekkenbodem kan van grote meerwaarde zijn en de behandeltijd verkorten.
Eventueel kan gebruik worden gemaakt van myofeedback (EMG-meting) van de bekkenbodem, electrostimulatie en rectale of vaginale ballontraining.
De bekkenfysiotherapeut werkt zoveel mogelijk evidenced based, dan wel consensus based.
Met wie werken wij samen?
De bekkenfysiotherapeut werkt samen met huisartsen en specialisten (gynaecologen, urologen, gastro-enterologen, seksuologen, psychologen, revalidatieartsen) en op advies van bijvoorbeeld verloskundigen en incontinentieverpleegkundigen.
Verwijzing voor bekkenfysiotherapie
Een verwijzing heeft de voorkeur, daar het vaak bij patiënten met klachten in de bekken- en bekkenbodem gebied gaat om complexe problematiek.
Op een verwijzing dient u te vermelden dat het gaat om bekkenfysiotherapie, dit in verband met declaraties.
Voor meer informatie kunt u kijken op de website van NVFB.