Ballontherapie kan rectaal of vaginaal plaatsvinden.
De ballon is met een slang aan een spuit bevestigd. Met behulp van de spuit kan de ballon opgeblazen worden. De ballon heeft ongevuld een vingerdikte doorsnede.
Met wat gel kan de ballon via de anus of vagina ingebracht worden. Onderzoek en/of behandeling met de ballon hoort niet pijnlijk te zijn.
De rectale ballon kan toegepast worden bij ontlastingsklachten, zoals obstipatie en incontinentie voor ontlasting.
De vaginale ballon kan toegepast worden bij problemen met het ontspannen van de bekkenbodem, pijn bij het vrijen, vaginale pijnklachten en/of bij vaginistische klachten.
Onderzoek met de ballon
Het is aan te raden voor het onderzoek met een ballon even naar het toilet te gaan. Voor het onderzoek wordt de onderkleding (broek, rok, onderbroek, schoenen) uitgedaan en het onderlichaam wordt afgedekt met een handdoek.
De behandeling met een rectale ballon vindt plaats in zijlig. De behandeling met een vaginale ballon vindt plaats in ruglig met opgetrokken knieën.
De bekkenfysiotherapeut geeft nogmaals van te voren informatie over wat het onderzoek inhoudt en wat men kan verwachten. Het is belangrijk dat wordt aangegeven indien het onderzoek pijnlijk of vervelend is of indien een onderzoek gestopt moet worden. Geef dit ten alle tijde aan.
Voor het inbrengen van de ballon zal de bekkenfysiotherapeut altijd eerst een inwendig onderzoek doen naar irritaties en/of pijnpunten aan de bekkenbodem. Op de ballon wordt een beetje gel gedaan om het inbrengen te vergemakkelijken.
Rectaal ballononderzoek geeft informatie over het vullingsgevoel en de vullingscapaciteit van de endeldarm. Ook geeft het informatie over het functioneren van de bekkenbodemspieren.
De endeldarm wordt onderzocht op:
- het eerste aandranggevoel
- aandrang waarbij men naar het toilet zou gaan
- de maximale vulling van de endeldarm
- het uitpersen van de ballon
Geef duidelijk aan wat er gevoeld wordt tijdens dit onderzoek.
Vaginaal ballononderzoek stelt de spanning van de bekkenbodemspieren vast, aan de hand van de vulling van de ballon.
Behandeling met ballontherapie
Bij rectale ballontherapie wordt het vullingsgevoel en de vullingscapaciteit van de endeldarm getraind en eveneens de bekkenbodemfunctie bij het persen. Dit kan in verschillende uitgangshoudingen geoefend worden, zoals tijdens het zitten, lopen, bukken en bij andere activiteiten waarbij de klachten optreden.
Met behulp van de vaginale ballon kan geleerd worden de bekkenbodemspieren te ontspannen. Dit kan in diverse uitgangshoudingen geoefend worden.
Toestemming voor ballontherapie
Voor een onderzoek en/of behandeling middels ballontherapie is uw toestemming nodig. Dit wordt genoteerd in de status.
Wanneer er bezwaren zijn tegen het onderzoek en/of de behandeling, zal de bekkenfysiotherapeut uitwijken naar andere behandelmogelijkheden.
De ballon bij ballontherapie
Een ballon is persoonsgebonden, vanuit hygiënisch oogpunt. De ballon wordt na elk gebruik door de bekkenfysiotherapeut gereinigd.
De ballon wordt aangeschaft door – en is eigendom – van de patiënt. Eventuele vergoeding van de ballon is afhankelijk van de zorgverzekering.