Oedeemfysiotherapie is een erkende specialisatie in de fysiotherapie, gericht op het verminderen van (zichtbaar en onzichtbaar) oedeem.
Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.
Lymfoedeem ontstaat ten gevolge van een overbelast, een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Hierdoor kan het lymfestelsel het vocht niet goed wegwerken wat resulteert in vochtopeenhoping. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Ook kan het defect aangeboren zijn.
Anatomie van het lymfesysteem
Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam en heeft, in tegenstelling tot de bloedcirculatie, alleen een afvoersysteem waarin lymfevocht stroomt. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren.
De lymfevaten vangen resten op van het bloedplasma, vervoeren schadelijke stoffen (zoals virussen, bacteriën en restanten van ontstekingen) en eiwitmoleculen, en transporteren die verder naar de lymfeklieren, die de lymfe filteren en de eiwitconcentratie reguleren. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan.
Dit is een natuurlijk proces. Ons lichaam heeft ca. 600 lymfeklieren, vooral in de hals, oksels, liezen en buik.
Welke klachten kunnen behandeld worden met oedeemfysiotherapie?
Indicatiegebieden kunnen zijn:
- lymfoedeem
- circulatiestoornissen
- huidproblemen zoals littekens
- zwellingen na een operatie of ongeval
De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit:
- voorlichting
- manuele lymfedrainage
- oefentherapie
- compressietherapie d.w.z. bandageren/zwachtelen
- lymftaping
Manuele Lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht in ons lichaam (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfebanan af te voeren. Het afvoeren van vocht is belangrijk, omdat het o.a. op zenuwen, bloedvaten of spieren kan drukken.
De waterhuishouding wordt direct beinvloed door de stimulatie va het lymfesysteem, en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.
Bij de manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder (MLDV) wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfebanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel.
De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis), gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels en liezen. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.
Vergoeding
De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen worden vergoed uit de basisverzekering.
Voor behandeling van oedeem is een verwijzing van een arts noodzakelijk.
Voor meer informatie kunt u kijken op de sites van: