Wanneer er sprake is van een minder goed functionerende bekkenbodem kan de bekkenfysiotherapeut een bekkenbodem onderzoek doen. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is hiertoe bevoegd.
Een bekkenbodem onderzoek is een inwendig onderzoek (via vagina of anus) waarbij de functies van de bekkenbodem onderzocht kunnen worden. Het is geen urologisch of gynaecologisch onderzoek. Het onderzoek hoort pijnloos te verlopen.
Bij vrouwen vindt het onderzoek vaginaal plaats bij urine- en/of verzakkingsklachten. Bij ontlastingsklachten meestal anaal. Dit kan echter niet tijdens de menstruatie.
Bij mannen vindt het onderzoek anaal plaats.
Bij incontinentieklachten voor urine en/of ontlasting hoeft men zich geen zorgen te maken voor verlies tijdens het onderzoek. Er ligt een onderlegmatje op de behandelbank. Het verlies geeft juist informatie welke belangrijk is om te weten in het kader van dit onderzoek.
Het bekkenbodem onderzoek
Het is aan te raden voor het bekkenbodem onderzoek even naar het toilet te gaan. Voor het onderzoek wordt de onderkleding (broek, rok, onderbroek, schoenen) uitgedaan en het onderlichaam wordt afgedekt met een handdoek.Het bekkenbodem onderzoek via de vagina verloopt in ruglig met opgetrokken knieën. Eventueel kan worden meegekeken met een spiegel.
Het onderzoek via de anus verloopt in zijlig.
De bekkenfysiotherapeut geeft nogmaals van te voren informatie over wat het onderzoek inhoudt en wat men kan verwachten. Het is belangrijk dat wordt aangegeven indien het onderzoek pijnlijk of vervelend is of indien een onderzoek gestopt moet worden. Geef dit ten alle tijde aan.
Tijdens het onderzoek van de bekkenbodem let de bekkenfysiotherapeut op bijzonderheden ten aanzien van onder andere de huid, irritaties, pijnpunten, symmetrie, littekens en anatomie van de bekkenbodem.
Een beter zicht op de bekkenbodem kan verkregen worden wanneer de schaamlippen worden gespreid (vaginaal) of wanneer de bovenste bil (anaal onderzoek) wat wordt opgetild. Hierbij worden enkele acties van de bekkenbodem gevraagd, zoals het aanspannen van de bekkenbodem, het ontspannen, de reactie van de bekkenbodem bij hoesten en persen.
Ook worden de reactiesnelheid, kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen van de bekkenbodem beoordeeld.
De bekkenfysiotherapeut observeert eerst deze acties en zal dan door middel van een vinger in de vagina of anus beter deze functies kunnen beoordelen.
Er wordt gelet op compensatie dat wil zeggen lukt het goed om de gevraagde acties uit te voeren of wordt er gecompenseerd door aanspannen van de buik of benen of vastzetten van de ademhaling.
Na het onderzoek bespreekt de bekkenfysiotherapeut de bevindingen en wat verdere stappen in de behandeling zijn. Wanneer iets niet duidelijk is, schroom niet om uitleg te vragen.
Toestemming voor inwendig onderzoek
Voor inwendig onderzoek en eventueel behandeling is uw toestemming nodig. Dit wordt genoteerd in de status.
Wanneer er bezwaren zijn tegen het bekkenbodem onderzoek, zal de bekkenfysiotherapeut uitwijken naar andere onderzoeksmogelijkheden om de functies van de bekkenbodem in kaart te brengen.