Pijnklachten in of rond het bekken en/of bekkenbodem kunnen diverse oorzaken hebben. Deze pijnklachten kunnen zowel bij mannen als vrouwen voorkomen.
Overleg bij pijnklachten in het bekken en/of de bekkenbodem met de huisarts.
Wanneer een beperking in de lage rug, bekken en/of een probleem in het functioneren van de bekkenbodemspieren een rol kan spelen, kan bekkenfysiotherapie de klachten helpen verminderen of zelfs oplossen.
Bekkenpijn bij vrouwen
Tijdens de zwangerschap kan bekkenpijn voorkomen. Er is in de zwangerschap een verminderde sluitkracht op het bekken. Dit betekent dat de spieren rond het bekken een verminderde druk en dus stabiliteit aan het bekken geven. De timing van de spieren rond het bekken is veranderd.
Dit is een normaal gegeven in de zwangerschap. Bij een aantal zwangeren kan dit leiden tot pijn en beperkingen in activiteiten van het dagelijkse leven.
Pijn wordt veelal aangegeven in de lage rug en/of het bekken (schaambeen, liezen en/of rond het heiligbeen) met soms uitstralende pijn.
Vaak worden pijnklachten en onmacht ervaren bij het opstarten van een beweging, zoals het opstaan uit een stoel of bij langer eenzelfde houding of beweging volhouden.
Bekkenpijn kan ook ontstaan na een ongeval of trauma (vallen van de trap, een zware bevalling, en dergelijke). Naast beperkingen in de onderrug en/of bekken, kan er een verminderd functioneren van de bekkenbodem zijn. Pijn kan hierbij gevoeld worden aan het perineum, vulva en/of anus, waarbij de bekkenbodem te zwak (onderactief) of te sterk (overactief) kan zijn.
Een minder goed functioneren van de bekkenbodem kan leiden tot problemen bij plassen, ontlasten en/of vrijen (bijv. vaginistische klachten en pijnklachten).
Er is een wisselwerking tussen de organen in de onderbuik (blaas, baarmoeder en darmen) en de bekkenbodemspieren.
Bekkenpijn bij mannen
Bij mannen kan bekkenpijn worden veroorzaakt door bijvoorbeeld zware fysieke werkzaamheden, lang in eenzelfde houding zitten, een trauma en/of overbelasting.
Er kan een beperking zijn in de bewegelijkheid van onderrug, bekken en/of een verminderd functioneren van de bekkenbodem.
Bij bekkenpijnklachten kan de bekkenbodem te gespannen (overactief) zijn, wat pijnklachten in het genitale gebied (penis, balzak, perineum, anus) kan geven.
Een niet goed functioneren van de bekkenbodem kan ook leiden tot klachten met betrekking tot het plassen, ontlasten en/of vrijen ( bijv. erectiestoornissen, ejaculatiestoornissen, orgasmestoornissen). Er is een wisselwerking tussen de organen in de onderbuik (blaas, prostaat en darmen) en de bekkenbodemspieren.
Behandeling van bekkenpijn en bekkenbodempijn
Bekkenfysiotherapie richt zich op een goede begeleiding naar een zo optimaal mogelijk herstel.Er worden adviezen gegeven met betrekking tot een goed plas- en ontlastingspatroon, voedingsadviezen en oefentherapie gericht op een optimale functie van lage rug, bekken en bekkenbodem.
Bij vrouwen en mannen zal in de behandeling worden onderzocht wat de pijn in het bekken en/of de bekkenbodem veroorzaakt. Afhankelijk van een beperking in lage rug, het bekken en/of het functioneren van de bekkenbodem zal een specifiek oefenprogramma worden opgesteld.
De behandeling bij vrouwen met bekkenpijn in de zwangerschap richt zich op het verbeteren van de sluitkracht op het bekken en een betere balans in activiteiten van het dagelijkse leven.
Het niet goed functioneren van lage rug en bekken wordt in kaart gebracht.
Er zal ook advies worden gegeven over de houding en manier van bewegen en belasten (zoals tillen en dragen) in het dagelijkse leven. Het is belangrijk dat zwangere vrouwen actief blijven. Veel rust nemen en liggen is namelijk niet een oplossing voor de klachten.