Een myofeedback onderzoek en eventueel behandeling kan volgen op een bekkenbodem onderzoek. Dit kan nodig zijn om aanvullende informatie te verkrijgen over het functioneren van de bekkenbodemspieren.
Het onderzoek vindt, zoals het bekkenbodem onderzoek, plaats via vagina of anus. Voor het onderzoek wordt een probe gebruikt. Deze wordt in de vagina of anus gebracht en verbonden met een myofeedbackapparaat.
Het myofeedbackprogramma registreert de spieractiviteit van de bekkenbodem. Het programma geeft geen stroom.
Op dit apparaat bevindt zich een beeldscherm, waarop in een grafiek is te zien hoe de bekkenbodem functioneert. De bekkenfysiotherapeut kan hieruit conclusies trekken ten aanzien van het wel of niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren.
Dit onderzoek behoort pijnloos te verlopen.
Het myofeedback onderzoek
Het is aan te raden voor het myofeedback onderzoek even naar het toilet te gaan. Voor het onderzoek wordt de onderkleding (broek, rok, onderbroek, schoenen) uitgedaan en het onderlichaam wordt afgedekt met een handdoek.
Het myofeedback onderzoek via de vagina verloopt in ruglig met opgetrokken knieën. Het onderzoek via de anus verloopt in zijlig.
De bekkenfysiotherapeut geeft nogmaals van te voren informatie over wat het onderzoek inhoudt en wat men kan verwachten. Het is belangrijk dat wordt aangegeven indien het onderzoek pijnlijk of vervelend is of indien een onderzoek gestopt moet worden. Geef dit ten alle tijde aan.
De probe wordt met behulp van wat gel ingebracht. Dan wordt de probe aan het apparaat verbonden middels een stekker. Er wordt een referentie elektrode op het bovenbeen geplakt.
Voor het myofeedback onderzoek doet de bekkenfysiotherapeut een kort inwendig onderzoek naar irritaties en/of pijnpunten aan de bekkenbodem.
Bij aanvang van het onderzoek is het belangrijk de rustwaarde van de bekkenbodemspieren te bepalen. Vervolgens worden andere functies van de bekkenbodem geanalyseerd, zoals kracht, coördinatie, ontspanning, timing en uithoudingsvermogen.
De bekkenfysiotherapeut geeft tijdens het onderzoek feedback over de bekkenbodemfuncties.
Er wordt gelet op compensatie dat wil zeggen lukt het goed om de gevraagde acties uit te voeren of wordt er gecompenseerd door aanspannen van de buik of benen of vastzetten van de ademhaling.
Na het onderzoek bespreekt de bekkenfysiotherapeut de bevindingen en wat verdere stappen in de behandeling zijn. Wanneer iets niet duidelijk is, schroom niet om uitleg te vragen.
Behandeling na myofeedback onderzoek
Myofeedback kan een tijdelijk hulpmiddel zijn om tijdens de behandeling de functies van de bekkenbodem te evalueren.
De bekkenfysiotherapeut legt aan de hand van de grafiek op het beeldscherm van het myofeedbackapparaat uit, wat er gebeurt en hoe functies beter geoefend kunnen worden. Dit werkt meestal erg motiverend.
Behandeling is in diverse uitgangshoudingen mogelijk, zoals zitten, staan en lopen.
Toestemming voor myofeedback onderzoek
Voor het myofeedback onderzoek en eventueel behandeling is uw toestemming nodig. Dit wordt genoteerd in de status.
Wanneer er bezwaren zijn tegen het myofeedback onderzoek en/of behandeling, zal de bekkenfysiotherapeut uitwijken naar andere onderzoeksmogelijkheden om de functies van de bekkenbodem in kaart te brengen.
De probe bij het myofeedback onderzoek
Een probe is persoonsgebonden, vanuit hygiënisch oogpunt. De probe wordt na elk gebruik door de bekkenfysiotherapeut gereinigd.
Mocht u deze thuis gebruiken, dan geeft de bekkenfysiotherapeut een ‘protocol probereiniging’ mee.
De probe wordt aangeschaft door – en is eigendom van – de patiënt. Eventuele vergoeding van de probe is afhankelijk van de zorgverzekering.