In het bekken bevinden zich de blaas, darmen en bij vrouwen de baarmoeder. Deze organen zijn middels bindweefselbanden (ligamenten) bevestigd in de onderbuik.
De blaas, darmen en baarmoeder ondersteunen elkaar ook. Bij onvoldoende steun kunnen de onderbuikorganen ‘verzakken’.
Een gevolg van een verzakking kan merkbaar zijn, door klachten bij het plassen, het ontlasten en/of het vrijen. Mogelijk kan moeilijker worden uitgeplast en/of een plas komt moeilijk op gang.
Het kan eveneens mogelijk zijn dat de ontlasting minder makkelijk verloopt en/of er blijft ontlasting achter in de endeldarm.
Bij vrouwen kan een verzakking een ander gevoel geven bij het vrijen, maar hoeft dit niet in de weg te staan. Er kan een zwaar gevoel of een balgevoel ervaren worden ter hoogte van de onderbuik en/of bekkenbodem. Een verzakking en de mate hiervan moet door een arts worden vastgesteld.
Bij verzakkingsklachten wordt de bekkenbodem vaak (onbewust) erg aangespannen om de pijn en/of druk op te vangen, terwijl hierdoor de klachten kunnen toenemen. De bekkenbodem dient goed te kunnen ontspannen en over een goede coördinatie en kracht te beschikken.
Overleg bij verzakkingsklachten eerst met de huisarts.
Als er een beperking in de lage rug, bekken en/of een probleem in het functioneren van de bekkenbodemspieren een rol kan spelen, kan bekkenfysiotherapie de klachten helpen verminderen of zelfs oplossen.
Dat organen een mindere steunfunctie van banden verkrijgen, is een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Ook een zwangerschap en bevalling maakt de positie van de onderbuikorganen minder stabiel. Hier ondervindt men meestal geen hinder van op jonge(re) leeftijd, maar soms wel op oudere leeftijd (na de menopauze). Dit wordt veroorzaakt door het wegvallen van bepaalde hormonen in het lichaam, waardoor banden en spieren minder stevig worden.
Ook een voortdurend hoge buikdruk kan meewerken aan het ontstaan van verzakkingsklachten. Een hoge buikdruk kan onder andere worden veroorzaakt:
- doordat dit is aangeleerd, bijvoorbeeld door het ‘inhouden van de buik’
- door zwaar werk (veel tillen met ingehouden adem)
- door veelvuldig persen op het toilet
Een hoge buikdruk geeft onnodig veel druk op de onderbuikorganen, waardoor op den duur de positie van de organen minder stevig is en organen kunnen zakken onder invloed van de hoge (buik)druk.
Behandeling van verzakkingsklachten
Een verzakking is in principe niet gevaarlijk. Hiervoor hoeft in de regel geen behandeling plaats te vinden.
Door klachten bij het plassen, ontlasten en/of vrijen die voortvloeien uit een verzakking, kan een behandeling wenselijk zijn.
Bekkenfysiotherapie bij verzakkingsklachten richt zich op het verlagen van de buikdruk (houdt de buik los en adem rustig door, ook bij dagelijkse activiteiten) en het beoordelen en verbeteren van de bekkenbodemfuncties.
Ook wordt gekeken of er een eventueel minder goed functioneren van gewrichten in de lage rug en/of het bekken is.