Wat is een voorkeurshouding bij baby’s?
Sinds de jaren ’90 wordt de overgrote meerderheid van de baby’s in Nederland ter vermindering van het wiegendoodrisico op de rug te slapen gelegd. Sindsdien is het aantal gevallen van wiegendood sterk gedaald.
Echter, hierdoor is het aantal kinderen met een voorkeurshouding en/ of een afgeplatte schedel sterk toegenomen. Een asymmetrische schedel heet in de medische wereld plagiocephalie. Een schedel die alleen afgeplat is aan de achterzijde noemen we een brachycephalie.
Plagiocephalometrie meting
Ongeveer 20% van de zuigelingen jonger dan 6 maanden ontwikkelt een afplatting van de schedel. Bij de meeste kinderen herstelt dit spontaan, zover, dat het niet meer opvalt.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderfysiotherapie bij kinderen met een
voorkeurshouding een significant en klinisch relevante vermindering geeft van de schedelafplatting. Kinderfysiotherapie is daarmee de eerste bewezen effectieve conservatieve therapie bij voorkeurshoudingen en schedeldeformaties.
Resultaten uit dit promotieonderzoek zijn onder andere:
- jongens, eerstgeborenen en zuigelingen met een bij de geboorte breder hoofd, hebben meer risico op het hebben van een schedelasymmetrie bij de geboorte
- de schedelasymmetrie die later voorkomt (bij ongeveer 7 weken) wordt veroorzaakt door eenzijdige verzorgings- en voedingsgewoonten en eenzijdige positionering (te weinig afwisseling in houding overdag, als de baby wakker is en onder toezicht)
- een vlotte motorische ontwikkeling op de leeftijd van 7 weken vermindert de kans op het ontwikkelen van schedelasymmetrie
Behandeling met plagiocephalometrie
Plagiocephalometrie is een niet belastende methode waarbij met behulp van een bandje thermoplast een nauwkeurige afdruk wordt gemaakt van de omtrek van het hoofdje.
Op dit bandje worden de posities van de neus en de oren gemarkeerd. Het bandje wordt vervolgens gekopieerd op papier zodat er precieze hoofdmetingen gedaan kunnen worden.
Aan de hand van deze metingen wordt duidelijk hoe ernstig de asymmetrie/afplatting is.
De kinderfysiotherapeut kan u advies geven over de mogelijkheden bij een ernstige asymmetrie/ afplatting.