Geschiedenis van Fysiotherapie Hofmijster
In 1957 startte mejuffrouw E.W. Hofmijster een praktijk voor heilgymnastiek en massage in haar woonhuis, Surinameplein 32 in Amsterdam.
De praktijk groeide, er kwamen medewerksters en gelukkig kon er ook een wacht- en behandelruimte gebruikt worden van de tandartspraktijk op de hoek van het Surinameplein en de Hoofdweg.
In 1964 verhuisden mejuffrouw Hofmijster en haar praktijk naar Hoofdweg 4, de praktijk op de begane grond, zij op 1-hoog. Er werd hard en goed gewerkt. De praktijk had een goede naam en groeide nog steeds. Men kwam van ver en vanuit de praktijk werd er in een groot gebied van Amsterdam zo nodig aan huis behandeld.
Al snel waren de 6 á 7 behandelcabines niet genoeg. In het nabijgelegen Andreas Ziekenhuis werd op de afdeling fysiotherapie ruimte gehuurd, zodat de praktijk daar ’s middags patiënten kon behandelen.
Het vak veranderde gestaag. In 1967 werd het beroep Fysiotherapeut wettelijk vastgelegd. De aanvullende cursus fysiotechniek was sindsdien een vast bestanddeel van de opleiding. De opleidingen waren particuliere instellingen, die nog niet vielen onder het Ministerie van Onderwijs. Er werd opgeleid voor een staatsexamen dat onder toezicht stond van het Ministerie van Volksgezondheid.
In 1974 kwam er een praktijkruimte bij: Surinameplein 5. Het dubbele benedenhuis werd na een verbouwing volledig als praktijkruimte ingericht. Het onderhuren bij het Andreas Ziekenhuis was niet meer nodig.
In dat jaar opende ook langzamerhand het verpleeg- en verzorgingshuis De Drie Hoven. Door het enorme tekort aan fysiotherapeuten konden de verpleegafdelingen niet voldoende snel opstarten. Vanuit Praktijk Hofmijster werd de fysiotherapie op urenbasis geleverd. Een combinatie van werk in een verpleeghuis en in een eerste lijnspraktijk bleek wel aantrekkelijk voor fysiotherapeuten.
Door de uitbreiding van het verpleeg- en verzorgingshuiswerk groeide het aantal medewerkers tot boven de 25. De mensen uit het verzorgingshuis konden niet op de afdeling fysiotherapie van het verpleeghuis worden behandeld. Daarom huurde mevrouw Hofmijster in 1975 een aantal garages in het gebouw van De Drie Hoven aan de Tourniairestraat en liet ze verbouwen tot een grote praktijkruimte; een aantal behandelcabines en een oefenzaal.
De praktijkinventaris van de Hoofdweg verhuisde naar de nieuwe praktijkruimte. De begane grond van Hoofdweg 4 werd administratie- en vergaderruimte. In januari 1977 associeerde mevrouw Hofmijster zich met 3 medewerkers en vormde toen met Elly Nijhuis, Han de Vries Broekman en Henk Mathlener de maatschap Groepspraktijk voor Fysiotherapie Hofmijster
In de loop van dat jaar nam De Drie Hoven een aantal fysiotherapeuten in dienst en startte een eigen afdeling fysiotherapie voor het verpleeghuis. Het eerste lijnswerk voor die wijk en het verzorgingshuis bleven we doen vanuit de praktijk aan de Tourniairestraat.
In 1980 trad mevrouw Hofmijster uit de maatschap. De praktijknaam bleef ongewijzigd.
In 1984 werd de praktijk op het Surinameplein verbouwd en aan de veranderende eisen aangepast. De verbouwing was zo ingrijpend, dat de praktijk tijdelijk werd gevoerd vanuit de Pro Rege Kapel in de Andreas Schelfhoutstraat.
Door de toename van het aantal fysiotherapiepraktijken werd het werk steeds buurtgerichter. Dat was een van de redenen dat de organisatie van onze praktijk in 1989 werd veranderd. De vestiging aan de Tourniairestraat werd zelfstandig. Han de Vries Broekman vormde met een aantal medewerkers de maatschap Fysiotherapie Slotervaart. Praktijk Hofmijster bleef de fysiotherapie verzorgen in het verzorgingshuis de Schutse en op de Ottho Heldringschool (ZMLK).
Op 1 januari 2004 verliet Elly Nijhuis de praktijk waar zij sinds 1967 had gewerkt. Haar plek in de maatschap werd overgenomen door Marjos Schlüter-de Boer, die al sinds 1987 in de praktijk werkt.
Op 1 januari 2013 verliet Henk Mathlener na 40 jaar(!) de praktijk. Hij ging met pensioen. Zijn plek is overgenomen door Ada de Boer die al sinds 2006 bij de praktijk werkt.